Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 44 | година VIII | септември-октомври, 2005[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 44септември-октомври, 2005
Поезија

Виртуелен парк

/9
стр. 1
Бобан Богатиновски

Пријателот
Виртуелен парк
Премногу болно е тоа за мене
Линијата е закон
Тешка одлука
Среќен ден
Темјанушка
Девојката од билбордот
Си се запрашал ли некогаш зошто?!

_______________________________________________________________________

Пријателот

Го најдов во душевната болница. Спиеше
на креветот меѓу голите изгребани ѕидови
облечен во јакна, сосе патики, запуштен,
неискапен со денови, брадосан во лицето.

Го разбудив. Излеговме во ходникот.
Ова е мојот другар – рече со радост во гласот.
Мојот другар дошол да ме види.

Се раздвижи масата зад решетките, испиени,
безживотни, со темни лица, бараа цигара,
бараа 10 денари, прашуваа да не сум од полиција.

Излеговме во дворот. Му купив бурек и јогурт
и седнавме на клупата под голото небо.

„Да бевме во Канада сега пред нас ќе имаше езерце,
ќе пливаа  пајки, околу нас трева, зеленило, цвеќе.
А овде уште првиот ден болничарите ме претепаа
на мртво, другите лудаци ми ги зедоа сите пари.

Знаеш, така е тоа, кога ќе се измрда човек
исто како да ја загубил шаховската табла,
а сите фигури и понатаму ги има на број“.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+