Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 05 | година I | октомври-ноември, 1998[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 05октомври-ноември, 1998
Поезија

Бикови во мојот крвоток

/9
стр. 1
Братислав Ташковски

Луѓе од збор
Првиот студен ден
Исплашена песна
Дрскост
Житие за живите
Садење дрво (запис)
Патишта низ небото
Повторно те сонувам
Бикови во мојот крвоток

_______________________________________________________________________

Луѓе од збор

Ми ја подгреваат верата
старите градови, одблесоци на потомците,
низ една долга историја.
Ги гледам фреските на заборавените херувими,
пластови на време наталожено во душата,
камен изделкан од проклетници
заробени во луда мижитатара.
Удираат по чеканот
ја дробат солта за нов почеток;
зборот е голема работа,
бидејќи сè започнува така:
со ракија
желба
и она што умните го викаат карактер


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+