Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 46 | година IX | јануари-февруари, 2006[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 46јануари-февруари, 2006
Поезија

20th Century Fox

Девет фрагменти за љубовта и смртта. Превод од хрватски: Никола Маџиров


/9
стр. 1
Бранко Чегец

1. бабушка
2. медитеран
3. знаци крај патот
4. гимнастика, самрак, силиконски прав
5. блискост на истокот
6. целулоидни палјачовци
7. сексуалноста на револуцијата
8. калапи на картографијата
9. хрватска студена лирика

_______________________________________________________________________

1. бабушка

одамна не сум бил среќен

калифорнија никна во градината со разорен потрес во неа.
потем приказните, обични и дрски, проблеснаа во гулашот ужасно долго тетеравени од моќта. мрсни момчиња и прецутени години:
беа руно и руво, ладно јагнешко,
ракетен израсток на усните што одѕвонуваат:
приспивна песна, сон на долги маршеви, грабливи птици на гулаг, хистерична смеа на бакаларот во владивосток:

чиниш бадник е во некоја друга земја и чиниш тапаните на немоќта никогаш нема да запрат.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+