Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 46 | година IX | јануари-февруари, 2006[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 46јануари-февруари, 2006
Есеи

Усогласување со времето

/11
стр. 1
Митја Чандер

    Каде Земјата го допира небото? Дали остриот планински врв е влез во неговата непозната длабочина? Кристално чисти фигури обрабени со ѕвездениот сјај на крајот од долгиот тунел, како привиденија. Или, како ветување. Малку потаму, меѓу вековните зимзелени дрвја, се наоѓа планинската фарма. Силно сплотена со кралството на исконската, недопрена природа, тврдоглаво осамена и само-доволна. Животот во алпската долина се чини неосетно тече кон амбисот, отсечен од големиот извор, од вените на Природата и нејзините вечни пермутации. Зимата веќе не е кашава маса снег, летото веќе не го лади влажноста. Сјајот на годишните времиња во нивното бескрајно повторување, во ’ртењето и растењето, во сеењето и жнеењето. Зимскиот мраз веќе не е празнината на поразот, туку пауза, цврсто ветување за возобновување на семирскиот циклус. Пријатно изморениот патник го знае ова. Еден поглед кон карпестите врвови го уверува дека самотното небо му е речиси на дофат.
    Сликата на небото над планинската фарма е еден од суштинските архетипи на Алпинците. Се чини дека сиот нивен емотивен набој е згуснат во една мала хероина од крајот на XIX век, сè уште ненадмината инвенција на самоуверената буржоазија – легендарната Хајди. Малата кралица на планинскиот пејзаж трча меѓу козите, собира прекрасни планински цвеќиња, се тркала по падините, спие во сеното и го гледа ѕвезденото небо веднаш над покривот од дедовата скромна но топла колиба. Речиси се чини дека Хајди нема земни родители: дете е на безгрешниот планински воздух, питомите животни и милните билки. Мала алпска кралица, која сè околу себе исполнува со сончевина, го топи студениот оклоп на нејзиниот осамен дедо, ја забавува својата болна баба, и му прави друштво на тивкиот овчар Питер. И, најважно – со својата невиност, нежност и човечка топлина ги победува богатите граѓани кои во Франкфурт, вештачкиот џин, заборавиле на силата на исконската Природа. Хајди, божествениот изведувач, е вистинска чудотворка! Нејзините моќи се силно поддржани од алпските медикаменти: воздухот, зеленилото, карпсетите пејзажи, млекото (во огромни количества, на секој чекор), сирењето, мрморот на прастарите дрвја и многу други ефективни поткрепители. Девојчето од градот, Клара, неподвижна до тој миг, ја повраќа способноста да оди. И не каде било, туку онаму каде што малата видарка ги има на дофат сите природни состојки во нивната најзгусната форма – на планинските падини. Хајди е мал генератор на човечка топлина, кој го грее светот околу себе.
    Митот за малата Хајди, заштитничка на една своевидна алпска Аркадија, има доживеано безбројни приспособувања и одблесоци, сите интонирани со копнеж по невиноста на природата


Ова е извадок од:
еКнига
Печатена книга
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+