Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 05 | година I | октомври-ноември, 1998[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 05октомври-ноември, 1998
Проза

Само еднаш се умира

/8
стр. 1
Горан М. Петров

Смртта како да беше некој вид зачудувачки оптички инструмент што дури и капката вода ја претвораше во сложена кошница на живот
        Terry Pratchet
        Pyramids

Се разбудив едно сабајле мртов. Ова можеби звучи чудно, ама јас и така не се будам наутро барем дваесет и пет дена во месецот. Кога се разбудив не знаев дека сум мртов, но дојде Смртта и ме убеди. Жива вистина е дека луѓето се неповерливи за така чувствителни работи како што се нивните животи, но кога си мртов во позиција си на светот да гледаш малку пошироко, пообјективно. Освен тоа, Смртта има големо искуство и логиката беше на Нејзина страна. Со големо трпение несвојствено за Неа успеа да ме наведе самиот да дојдам до заклучокот дека сум мртов.
    Околу мене сè беше чисто, а владееше замаглено сивило. Во локалниот духовен простор бевме само Смртта и јас, и според околностите сè беше во ред. Не ми беа јасни само две работи. Прво, зошто сум мртов и второ, зошто од лицето ми се цедат кечап и мајонез. Смртта се најде од помош и ми објасни дека имам привремена амнезија во однос на последните моменти од минатиот живот, а кечапот доаѓа како последица од моето прилагодување кон постхумниот живот. Ништо чудно, рече.
    Отпосле се сетив како загинав и работите ми се разјаснија. Излегов да си купам хамбургер и на враќање ме прегази камион. Камионот не стигнав ни да го видам, ама мислам дека шоферот беше дебел и дека носеше Рејбанки. Само за кратко. Тој ми беше во крупен план.
    За мене беше сосема нормално Смртта да ми се појави облечена во црна туника и со коса во десната рака, ама дополнително дознав дека тој облик на претставување пред странките, на Смртта не ѝ се допаѓа воопшто. Принудена е на таква маскарада, како што се жалеше пред некои од мртвите, бидејќи прописите овде горе се многу ригорозни. Традиционално, тоа ѝ е свечена униформа, а фолклорот секаде треба да се почитува. Исто така не е во интерес новите мртви да се збунуваат, ако Смртта при нивниот прв контакт со новиот свет им се појави, на пример, како минотаур во бикини, со сламена шапка и дрвени сандали. Се зборува дека повеќе пати има поднесено жалба по ова прашање, ама упорно Ја одбиваат.
    Како и да е, после краткото запознавање, ги пополнив формуларите за идентификација. Јасно дека на ништо не пишував, бидејќи овде не се работи за материјални димензии, ама овие редови се наменети за живите, а за нив наједноставно


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+