Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 46 | година IX | јануари-февруари, 2006[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 46јануари-февруари, 2006
Звук Осврти

Интервју со Ајнис Сајбун

/2
стр. 1
Васја Ивановски

– Нешто за твоите почетоци во музиката, што беше пресудно?
    Имав 12 години кога го слушнав Б.Б. Кинг, едноставно морав да почнам да свирам гитара, потоа следеа Фреди, Алберт, Џими и други. Сè уште овие имиња ме воодушевуваат. Исто така Питер Грин, додека беше во Флитвуд Мек!
    
    – Раните влијанија беа…

    Б.Б. Кинг, Алберт и Фреди Кинг, исто така и Дони Хетевеј, Стиви Вондер, Арита Френклин и останати. Слушав и доста панк, како на пр. Клеш. Големи влијанија беа и Лед Цепелин и Фри.
    
    – Кого би го спомнал како најголемо влијание досега?

    Морам да ги повторам Б.Б., Алберт и Фреди Кинг, тројца кралеви, и Питер Грин.
    
    – Постои ли некој со кого би сакал да работиш?

    Посакувам да свирам во некој мал клуб со Б.Б. Кинг, можеби со Стиви Вондер на пијано! Еден од моите омилени соул бендови беше и Евриџ Вајт Бенд. Минатата недела настапив на концерт посветен на Џими Хендрикс во Лондон заедно со Хејмиш Стјуарт од тој бенд што навистина беше прекрасно, неговиот глас е неверојатен. Нема да ми пречи доколу Арита Френклин посака да ја придружувам на гитара.
    
    – Постои ли некоја неисполнета желба?

    Да играм за фудбалската репрезентација на Англија (ха, ха,ха!), би сакал да настапам и во Македонија. Бев во Хрватска и Словенија, ми се допадна, имаат одлично пиво!
    
    – Која е првата плоча што ја купи?

    Реј Чарлс, концерт во Њупорт. Инаку мојата прва плоча беше Концерт во клубот Ригал на Б.Б. Кинг, но немав пари, бев толку очаен што ја украдов од продавницата, морам да признам, но имав само 12 години!
    
    – Која е последната плоча што ја купи?

    Вчера купив три албуми: Меџик Намберс, колекција на спиритуали и Евриџ Вајт Бенд

– Кога би морал на пуст острoв, кои 5 албуми би понел со себе?
    Б.Б.Кинг – Концерт во Ригал, Дони Хетевеј – Во живо, Стиви Вондер – Внатрешни визии, Џими Хендрикс – Женска електрична земја и кој било албум на Питер Грин од периодот на Флитвуд Мек.
    
    – Освен сопствен материјал, чии композиции изведуваш на концерти?

    Отис Раш – Сета моја љубов, Тампа Ред – Не ме лажи, Вили Диксон – Подготвен сум, Алберт Кинг – Како што поминуваат години и Б.Б.Кинг Секој ден ми е блуз.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+