Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 47 | година IX | март-април, 2006[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 47март-април, 2006
Поезија

Велосипедска музика

Превод од англиски: Магдалена Хорват


/8
стр. 1
Фиона Сампсон

Велосипедска музика
Композиција за расположение
Куса историја
Рано навечер, како сега
На полпат
Филозофија на љубовта
Орфејска варијација
Досието Х

_______________________________________________________________________

Велосипедска музика

Нашата велосипедска музика
е тропот и клопот под летни дрвја.
Твоето колено турка, турка
една темна тежина
врз тежината на зелениот велосипед.
Моето рамо е до твоето,
твоето до моето,
па не знаеме кој се навалува
додека велосипедот скокнува
дупка, се лизга по бразда
и кученцето лае од зад неговата капија
и муви под дрвјата ни прават крошна-две.

Добар ден!

Повторно сме студенти
дури се тркаламе низ градските улици
ти на седиштето а јас на прачката:
и твојот здив ми е во косата
засекогаш, засекогаш.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+