Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 01 | година I | март, 1998[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 01март, 1998
Поезија

Жртвен јарец

/8
стр. 1
Богомил Ѓузел

Жртвен јарец
Славејот пак меѓу нас
Крајот како нов почеток
Потсетник
Свидетел
Во потрага по генот
Орелот на прометеј
Остров на копно

_______________________________________________________________________

Жртвен јарец

      Според Рене Жирар

Биди слободен – но сам за себе,
Бегај во дивина, преку граница
ако не сакаш да бидеш како нас,
или биди изопштен меѓу нас
и, се разбира, под надзор.

Подобро да страдаш за своите греови
(и на своите прет(ходни)ци) и подобро
признај си ги (благослови си го проклетството)
за да нè ослободиш од вината
за да не те натераме да ги повториш.

Ако не, изборот падна врз тебе, и онака
не по твоите заслуги, туку со коцка –
стига што го изусти недозволеното
што нашите подвизи ги прогласи за злостори
мртвородени дела.

Ако не, со тоа само ќе го насрчиш
народот да те исплука и нагрди
(како утре нас иако сега нè фали прекумерка)
а некои ретки можеби и да те следат како урнек
за да бидат и тие наши идни слатки жртви.

Иако мислиш дека ние сме ти
го убиле татко ти
(и сме спиеле – редум – со мајка ти)
тоа, всушност си го сторил самиот ти
смислено, а божем без да знаеш.


Ова е извадок од:
еКнига
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+