Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 48 | година IX | мај-јуни, 2006[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 48мај-јуни, 2006
Проза

Мопед на море

/4
стр. 1
Ј.М.А. Биешовел

    Исаак стоеше на крмената палуба со часови. Тој беше фино дете, но малку чудно. Кога работеше на брод, копнееше по работа на брегот, а кога работеше во канцеларија, копнееше по морето. Исаак не можеше да ја поднесе монотонијата на копнениот живот, а немаше пари за крстосувања. Но кога беше на море – работејќи како обичен член на екипажот (носеше очила и затоа секогаш или служеше во кабините, или како помошник на готвачот, или како офицерски аѓутант, никогаш како морнар – а камо ли како кормилар, неговата најголема амбиција), беше изложен на грубото подбивање на морнарите кои се коцкаа со карти, со ножевите извадени на маса. Исаак едноставно не се вклопуваше. На море беше дури и поголем чудак отколку кога работеше во пристаништето, во фабриката, во канцеларијата или во постројката за полнење шишиња. Сепак, токму на море се надеваше дека ќе му случи вистинска авантура.
    Кога ќе завршеше со работата, Исаак секогаш одеше на крмената палуба. Полноќта беше минала пред два часа, но Исаак стоеше на место. Ноќта беше осветлена од месечина, јасно се гледаа сите големи соѕвездија на јужното небо, како и густата бела пена од бродскиот пропелер. Секој оној кој со часови стоел на крмената палуба на брод кој се движи знае дека во заминувањето на ноќта, во првата дневна светлина, при дожд или магла, во поларните региони или во тропите, во сива, зелена, или сина вода, бродот секогаш плови по бел пат, по морска патека која се протега од хоризонтот до перките, пат невидлив за бродоломците ако минат преку него по само петнаесет минути од минувањето на бродот.
    Дуваше топло, пријатно ветре. Ако добро се загледаше – човек можеше да го види хоризонтот и, малку поблизу, светлата на еден брод кој би бил насочен токму кон Исаак, доколку овој беше на палубата саат време порано. Но, како што ќе видиме, нашите сетила можат да нè залажат. Постојат философи кои тврдат дека сè е илузија, а кој може да каже дека грешат? Бродот на Исаак беше трговски пароброд, а тој никогаш не беше видел некој друг брод ноќе. Си мислеше уште колку има до враќањето дома. Гледаше во ортомите, столбовите, алките, оградата и лесното столче кое тој го беше донел на крмената палуба.
    Потоа Исаак виде како светлото во далечината нагло скршнува. Се чинеше како брзо да ита по водата и сега доаѓаше право кон него. Додека светлото рамномерно се приближуваше, Исаак сфати дека тоа веројатно не е брод; не само што


Ова е извадок од:
еКнига
Печатена книга
Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+