Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 48 | година IX | мај-јуни, 2006[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 48мај-јуни, 2006
Поезија

Книгата

Избор и превод од англиски: Игор Исаковски


/10
стр. 1
Ашер Рајх

Предлог за национална медитација за почетници
Хаифа зиме
Одмазда
Јас и тие
Дните врват крај нас како шпиони
Зборови кон сликата
Книгата
Нашата крв е светско гориво
Закрпи
Складност

_______________________________________________________________________

Предлог за национална медитација за почетници

Не е шумата која скита
во матежот на нашите животи
ниту правот кој ни ги прекрива
умирачките
туку ние
ние
не е морето кое се дави
во нашите вени
не е светлината која тоне
во сите наши патишта
туку ние
ние
не е Местото кое ги слуша
нашите тишини
ниту сонот кој ни ги одредува
мислите
туку ние
ние
самите

          од англискиот превод на Вивијан Идн


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+