Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 49 | година IX | јули-август, 2006[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 49јули-август, 2006
Поезија

Елегија за багремот под прозорецот

Препев од српски: Никола Маџиров


/7
стр. 1
Воислав Карановиќ

Елегија за багремот под прозорецот, 1.
Елегија за багремот под прозорецот, 2.
Елегија за багремот под прозорецот, 3.
Молитва
Допир
Псалм
Трезор

_______________________________________________________________________

Елегија за багремот под прозорецот, 1.

Колку пати си ја видел оваа крошна,
лисјата што треперат или мируваат,
тенките гранчиња како распукани
капилари во окото;

ова стебло, исправено
како извичник,

и гранките, истегнати настрана
како нешто да допираат и пребаруваат.

Се плашеше дека нема да најдеш
зборови за песна,
дека таа ќе ти избега:

чиниш песната може да исчезне,
да се изгуби, да се претвори во тишина, во воздух.

Наесен дрвото би ги изгубило лисјата,
пролетта пак би му се вратиле.
Така тебе ти се чинеше.

А багремот беше тука, под твојот
прозорец и не се помрднуваше –
освен во бурните ноќни мори.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+