Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 49 | година IX | јули-август, 2006[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 49јули-август, 2006
Поезија

Десниот бок на мојата жена

Препев од англиски: Никола Маџиров


/5
стр. 1
Јасухиро Јоцумото

По патот
Вечера
Тајни
Десниот бок на мојата жена
Средба во сенката

_______________________________________________________________________

По патот

По патот од незнајното место
мојата жена скина цвеќе.
Над нас
висеше небото
а долу на тлото –
безброј камчиња.

По патот кон незнајното место
мојата жена скина цвеќе.
Еднаш се изгубивме, потем се најдовме
пред гробиштата
на брегот од една река.

Никој ниту нè повика
ниту нè протера,
само ги следевме малите
бледникаво жолти стрелки
исцртани насекаде околу нас.

Не ги спознаваме сторените гревови
ниту спасението.
Во темната сенка на лелеавите лисја од нашите срца,
веднејќи се до дното на тишината,
мојата жена скина цвеќе.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+