Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 49 | година IX | јули-август, 2006[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 49јули-август, 2006
Проза

Бус

/3
стр. 1
Едуард Прангер

(Драги мои, никогаш не одмаздувајте се. Препуштете му го тоа на Господ зашто во Светото писмо пишува: Одмаздата е моја; јас ќе им вратам на оние кои заслужуваат – Исусово послание до Римјаните)

    Од џамијата до автобуската станица има десетина минути бавно одење. Гужвата на станицата беше вообичаена за тоа време од денот. По лицата на луѓето кои чекаа можев да ги распознаам оние кои одеа на работа и оние кои се враќаа од ноќна смена. Понекогаш тие уморни и испотени лица дури и ме забавуваа. Некаде прочитав, многу одамна, дека со внимателно набљудување прилично сигурно може да се погоди со што се занимаваат луѓето во животот. Што се по професија. Тоа, додека чекав бус, ми беше омилена игра. Ја викав „Погодување професија“.
    На станицата чекаа десетина луѓе, од кои повеќето беа жени. Две млади девојки, тинејџерки, го загледуваа згодниот младич кој стоеше недалеку. Гласно се кикотеа и се дошептуваа додека гледаа кон него. Тој за тоа беше и тоа како свесен но, неколку години постар од нив, надувано се правеше како да не ги забележува. Беше тоа почеток на прастарата игра на заведување која можеби неброено пати во иднина ќе ја повторат, и девојките и младичот. Повикот на природата во пракса, би рекол. Крај нив стоеше постар господин во темен костум, со бастун. Во доцните шеесетти, малку сед, изгледаше како тукушто да му се расипал Ролс-ројсот па е принуден да го користи јавниот превоз. Изразот на гадливост на лицето само се зголемуваше со незрелото однесување на двете девојки. Постојано погледнуваше на саатот, ја поправаше пеперутка-врската и се наведуваше во насоката од која бусот требаше да дојде. Банкар, оценив. Понатаму, една млада жена со полни раце пластични ќесиња водеше борба со две девојчиња од пет-шест години. Се обидуваа да се извлечат од нејзините дланки, но таа цврсто ги држеше. Автобусот не доаѓаше и тие стануваа сè побучни и понемирни. Немоќно, пристојно и трпеливо, тивко ги предупредуваше да се смират. Потпрен на оградата, еден млад пар се гушкаше и се бакнуваше никого не забележувајќи. Изгубени во времето и просторот, не им беше гајле за гужвата. Некако бев сигурен дека ќе го пропуштат овој и следните неколку бусови.
    Ни на метар од мене, двајца младичи во накитени кадетски униформи разговараа за отсуството. Се договараа летото да го поминат заедно со девојките, на море. Единствено не можеа да се одлучат помеѓу југот на Италија и шпанската Ибица, а секој од нив имаше свои аргументи за и


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+