Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 49 | година IX | јули-август, 2006[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 49јули-август, 2006
Проза

Лулашки

/13
стр. 1
Румена Бужаровска

    Наредниот ден се разбудив посреќна знаејќи дека ќе можам да одам на лулашките и таму да си играм со другите деца. Мајка ми повторно ме прати да купам леб, но овојпат купив убав, бел, мек и дури малку топол леб, па кога се вратив мајка ми не ме караше, дури и ме бакна.
    – Каде ќе одиш? – ме праша.
    – Ќе одам да си играм со другарките – ѝ реков.
    – Добро, ама немој многу да си играш на лулашки за да не паднеш – ме предупреди, како да знаеше дека ќе одам на лулашки.
    – Добро – реков, и излегов од дома.

    Кога стигнав на лулашките, Бистра и Мони веќе се лулаа, а до нив седеше и пиштеше сестрата на Бистра.
    – Сега јас, сега јас! – викаше таа, а Бистра и Мони високо се издигнуваа на лулашките, фалејќи се дека знаат да се лулаат.
    – Чекај малку! – врескаше Бистра, а сестра ѝ потскокнуваше во место, или се испречуваше пред лулашката, но кога ќе ја видеше Бистра како со голема брзина се враќа накај неа, ќе се тргнеше.
    И Миле беше таму. Тој се бесеше на мостот, и трчаше по решетките.
    – Сув ли е мостот? – реков, за да покажам дека нешто знам.
    – Е што мислиш? – ми рече Миле.
    Го пипнав мостот и тој навистина уште многу малку се лепеше, само ако многу силно ја стиснеш раката за него.
    – Уште се лепи – му реков – Вчера чичковците ми рекоа да им кажам на другите деца да не се качуваат по мостот, да не се извалкаат и да не ја уништат бојата.
    – Па што? – викна Миле и продолжи да се беси на мостот. – Петар вчера се извалка, ха ха! – се изнасмеа.
    Видов дека мостот не е мазен каков што беше кога го обоија претходниот ден двајцата чичковци во сино, туку наместа беше рапав, како нечии раце да се лепеле по него. Средината на решетките од мостот беа најрапави, таму каде што газеле децата. Се сетив на чичковците и како ми рекоа да им кажам на другите деца дека мостот е свежо обоен. Ме фати страв да не дознаат чичковците. Пак ми дојде да испуштам едно „аааа“. Јас бев крива што мостот беше малку расипан.
    Никогаш не го сакав многу Миле, па му завртев грб и тргнав накај Мони и Бистра.
    – Кај си ма Ива – ми рече Мони – Зошто не излезе вчера? – сигурно знаеше дека ме казниле.
    – Така – реков јас –


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+