Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 50 | година IX | септември-октомври, 2006[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 50септември-октомври, 2006
Поезија

Саемски ден

превод: Игор Исаковски


/6
стр. 1
Оља Савичевиќ-Иванчевиќ

Bossa nova
Заминувањето на малите адмирали
Зборувај ми
Саемски ден
Склоност
Чирак

_______________________________________________________________________

Bossa nova

Нека летото трепери пред вратата
Не отворај му нека пукне од желба
Ние ќе се смееме голи и црни
Ќе ги пробуваме госпоѓините фустани
Ќе танцуваме цел ден, девојче
Крај стариот грамофон
Мрзеливо како мачки
На прсти на петици свртување
Твоите раце се во воздух
Моите раце се на половината
Нè довикуваат морнарите под прозорецот
Тие ги знаат нашите имиња
Ти си Мармалад од Слива
Јас од Горчлив Портокал.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+