Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 53 | година X | март-април, 2007[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 53март-април, 2007
Поезија

Несоница

Избор и препев: Магдалена Хорват


/8
стр. 1
Елизабет Бишоп

Несоница
Разговор
На едно дрво
Чудесно е што се будиме заедно…
Приспивна за мачката
Бензинска пумпа
Рибата
Заливот

_______________________________________________________________________

Несоница

Во огледалото на масата, месечината
се загледала во бескрајот на далечината
(и можеби гордо, се гледа себеси,
но никогаш не си дели насмевки)
подалеку и отаде секакво спиење,
или таа можеби спие дење.

Од Вселената напуштена, солзи не лее;
таа би ѝ рекла по ѓаволите да оди,
и веднаш би си нашла некои води,
или огледало, над кои ќе бдее.
Да ја врзам и јас во пајакова мрежа
и во бунар да ја фрлам сета грижа:

во тој свет кој испревртен е така
што затвореното секогаш е отворено
што сенките се всушност тела
што будни сме преку ноќ цела
што небото е плитко колку морето
што е длабоко, и така што ти ме сакаш.


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+