Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 53 | година X | март-април, 2007[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 53март-април, 2007
Поезија

од „Љубљана“, 2004

Од англискиот превод на А. Јелникар и С. Вотс: Елизабета Баковска


/6
стр. 1
Мета Кушар

40.
44.
55.
64.
70.
75.

_______________________________________________________________________

40.

Доаѓа денот претскажан
за црниот крал и белата кралица.
Нека се отворат ширум портите :
на пладневното сонце ќе пливаат во базенот,
чувари на светот
што протекува низ каменот во книгите и очите,
во почетокот на мислите
ја дроби отсутната вечер.
Венециските мерки нема да ја уништат идилата
која ми доаѓа од сетилата.
Страв ми е за тебе, грабната Европо.

(На Франческо Роба, во црквата Св. Јаков, 1723–1733)


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+