Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 06 | година II | јануари, 1999[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 06јануари, 1999
Критика

Сопствена соба: субверзија и заведување

или: Жена со многу глави


/7
стр. 1
Маја Бојаџиевска

1. Вирџинија

    Во октомври 1998 година се навршуваат седум децении од оној октомври во 1928-та кога Вирџинија Вулф тргнала на кратко патување до Кембриџ, за да ги одржи своите две предавања за „жените и романот“ пред женската студентска публика во колеџите Њунам и Гиртон. На првото предавање таа патува во Кембриџ во придружба на нејзината сестра, сликарката Ванеса Бел, внуката Анџелика и Вита Секвил-Вест, нејзина интимна пријателка, и самата автор на неколку романи-бестселери, инаку модел за главниот лик на еден од најуспешните романи на Вулф, Орландо. На вториот настап во женските колеџи, Вирџинија е придружувана од нејзиниот сопруг, Леонард Вулф.Тие две предавања ќе бидат костурот на брилјантниот есеј Сопствена соба, кој Вирџинија ќе го доврши непосредно потоа, со огромна брзина во текот на поголемиот дел од осумте недели поминати во болнички кревет во февруари и март 1929. Ако двете предавања во Гиртон и Њунам по својата суштина и околностите во кои се случиле претставуваат силна и автентична јавна изјава во корист на феминистичката „борба“ во годината кога жените во Англија конечно го добиваат правото на глас, есејот Сопствена соба мора да се гледа не само како феминистички памфлет, туку и како големо класично дело на феминистичката критика кое ја трансформира политичката стратегија во текст што ѝ дава глас на вистинската женска „различност“ – различност која долги години и векови била осудена на тишина.
    Во 1928-та Вирџинија Вулф има четириесет и шест години, и по објавувањето на романот Кон светилникот во 1927 е веќе прочуен, иако не многу популарен автор. Објавувањето на Орландо во 1928 го следи голем (и неочекуван) успех: до декември истата година романот е продаден во 7000 копии и го доживува третото издание. Томас Стернз Елиот ја цени Вирџинија Вулф мошне високо во својот есеј за англиската книжевност во влијателната Nouvelle Revue Française се појавуваат првите преводи на француски од Шарл Морон; таа ја добива и единствената награда што воопшто некогаш ја прифатила – Femina-Vie Heureuse за романот Кон светилникот, – награда од чие прифаќање Вулф прави повторно јавна политичка изјава, со оглед на фактот што таа не доаѓа од институција востановена во патријархалниот општествен ред (чии пак признанија, редовно ги одбивала), туку од институција што припаѓа на „маргиналните“, женски облици на општествено организирање.
    Фотографиите на Вулф од тој период покажуваат еден лик кој е далеку од оној познат лик на екстремна сензибилност и ранливост фиксиран со најпознатите рани фотографии на Вирџинија Стивн направени од Бересфорд. Во 1927/28 година, Вирџинија ја


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+