Културна установа Блесок • Основана во 1998 г.
Ново од Блесок

уметноста е внатре

ISSN 1409-6900 | UDK 82+7     Блесок бр. 56 | година X | септември-октомври, 2007[размена]SLOVOKULT.DE
KRUG
BALKANI
OKF                     Рецензирано списание
Блесок бр. 56септември-октомври, 2007
Поезија

Вернисаж и други песни

/8
стр. 1
Станислава Хробакова Репар

Вернисаж 1, насреде
Вернисаж 2, со камен во јајцето
Свиленкаста тишина
Секоја вечер се враќа
Жените повеќе живеат
Неделата е само вечност
Крстови
Самотијата е сила

_______________________________________________________________________

Вернисаж 1, насреде

       Голотијата е пулсирачки говор.
       Огледалото е шупливо тело.

             Маргрет Крејдл

О
ооо,
окото е;

поток
(на потомците
и на предците); толку
разлеано што и душата
стенка под Еросот.

… Насреде: ти и јас, обете –
јас. Чеканче, наковална. Узен–
гија, божји дар. Дури телото преку
увотото на праисторијата не го открие
невидливото.

Со калеидоскоп од метафори,
со бои. Со Ich -form дефицијата, од која
ќе преживее само точката.

Да не се доткајува текстот – и да се почека
на смислата всадена во телото на оргастично немите зборови.


(На Умберто Ортега Виласењор; ноември 2006)

Превод од словачки: Звонко Танески


Изданијата на „Блесок“ од број 01 до број 93 се достапни и на веб сајтот на CEEOL.

Со купување на некој од нашите наслови, директно ги помагате нашите активности. Ви благодариме!50%


СЛЕДЕТЕ НÈ:
посетете нè на Facebook следете нè на Twitter следете нè на Google+